Mówimy po polsku! Mieszkamy i pracujemy w Bułgarii.
Na miejscu jesteś pod naszą stałą osobistą opieką!
Wyszukaj apartament
Kontakt
Waluty
Logowanie
Szybki Kontakt
Kalkulator walut

1 EUR = 1.9558 BGN
1 USD = 1.7576 BGN
1 BGN = 2.1650 PLN
1 PLN = 0.4619 BGN




Logowanie

Przewodnik - Posiłki
Spis treści
Przewodnik
Krótko o Bułgarii
Miejscowości
Aheloy
Carewo
Słoneczny Brzeg
Sozopol
Święty Włas
Nesebar
Posiłki
Jakie pieniądze?
Wycieczki
Pogoda
Plażowanie
Aquaparki
Transfery
Ważne telefony

 

Kuchnia bułgarska nie jest szeroko rozpowszechniona w Polsce. Aczkolwiek jest kilka restauracji w naszym kraju gdzie można skosztować kilka prawdziwych bułgarskich dań. W księgarniach można znaleźć też ciekawe opracowania i gotowe przepisy z tej części Europy. Kuchnia ta jest smaczna i niezwykle urozmaicona. Smakowitości na stole rządzą w zależności od pory roku. Inaczej jada się tu w zimie, inaczej wiosną, latem czy jesienią. Królują różnorodne warzywa z pomidorami na czele. Bułgarzy stosują spore ilości czosnku, ostrej papryki i innych przypraw nadających potrawom pikantny smak. Kuchnia Bułgarska z pewnością jest także doskonała dla osób lubiących potrawy lekkostrawne, obfitujące w warzywa i zasadniczo różniące się od większości dań, które znamy. Ze względu na fakt, że kraj ten ulegał różnym wpływom (bizantyjskim, tureckim, greckim, niemieckim) można zauważyć przejęcie wiele obcych potraw i dostosowanie ich do lokalnego gustu.

Artykuł spożywczy, który kojarzy się z Bułgarią to jogurt. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają niepowtarzalnym bakteriom Lactobacillus bulgaricus. Ma on wiele odmian: owczy, krowi, mieszany.

Podstawą bułgarskiego jadłospisu są tzw. czorby, gjuwecze i musaki. Czorby to potrawy kuchni starobułgarskiej. Gęste, pikantne zupy mogą być podawane na zimno i na gorąco. Gjuwecze to dania mięsne, przyrządzane z młodych i tłustych mięs, więc w trakcie przygotowywania tej potrawy nie dodaje się tłuszczu. Musaki są chyba najpyszniejszymi z tych potraw; rodzaj dość pracochłonnej zapiekanki. Najpierw dusi się warzywa w niewielkiej ilości wody, potem kroi je w plastry i układa w brytfannie wkładając pomiędzy kolejne warstwy ugotowany ryż. Całość zalewa się wywarem z warzyw i tłuszczem i piecze w piekarniku. Potem trzeba roztrzepać jajka z mlekiem i tuż przed zakończeniem pieczenia polać nimi musaki, tak aby powstała chrupiąca skórka. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania mięsa jest mięso z rusztu, czyli skara, na którym opieka się właściwie wszystkie gatunki mięsa.

Spożywanie posiłków ma tu wymiar prospołeczny. Bardzo często obiady i kolacje spożywane są w gronie szerszym niż rodzinnym. Przez to potrafią trwać naprawdę długo. Mówi się, że Bułgar lubi dobrze zjeść. Ma śródziemnomorski temperament, ceni więc dobre jadło i nie gardzi napitkiem zawsze w doborowym Towarzystwie.


Na śniadanie Bułgarzy najczęściej zjadają słodką bułkę, popijając ją kwaśnym mlekiem lub sery, oliwki i wędliny. Często jednak wypija tylko czarną kawę i przegryza cokolwiek.


W porze obiadowej jada się zazwyczaj na ostro przyrządzone małe kiełbaski zwane kebapczeta z sałatką warzywną i kromką białego puszystego chleba (chleba tego rodzaju nie ma w Polsce, jest to pieczywo pszenno–kukurydziane,).

Wieczorny posiłek, najobfitszy, to tzw. danie z jednego garnka. Do mięsa dodaje się różne jarzyny, a jakie, zależy od pory roku. Najczęściej obiad zaczyna się od świeżej sałatki. Najbardziej znaną potrawą jest bez wątpienia sałatka szopska. Jednym z jej składników jest ser typu „feta” (nie ma w smaku nic wspólnego z znanym nam w sklepach serem „feta” zwany "biało sirene", albo po prostu "sirene", co w tłumaczeniu na język polski oznacza "ser". Świadczy to o popularności tego typu sera w bułgarskiej kuchni. Jest on obecny w wielu daniach, jak na przykład w sałatce szopskiej, banicy, czuszce biurek czy sirene po trakijski. Można nawet powiedzieć, że niektórzy Bułgarzy dodają sirene niemal do każdej potrawy, na przykład turyści zamawiający w Bułgarii frytki mogą zostać zaskoczeni faktem, że otrzymają je posypane startym sirene. Do sałatki koniecznie należy skosztować kieliszek rakiji, który jest tradycyjnym, mocnym alkoholem bułgarskim. Potem podawana jest czorba (zupa). Dane główne, najczęściej tzw. mandża, zazwyczaj konsumuje się popijając winem. Uczta kończy się deserem. Przeważnie jest on w formie ciasta nasączonego bardzo słodkim syropem (bakława, triguna, kadaif). Po kolacji Bułgarzy spędzają czas w kawiarni, gdzie oprócz alkoholu piją specjalnie przygotowywaną kawę. W specjalnym tygielku jest gotowana wraz z cukrem na małym ogniu, ale nigdy nie może być doprowadzona do wrzenia. Kawę można pić, gdy roztopiony cukier pojawi się na powierzchni.

Przykładowe bułgarskie specjały:

  • BAKŁAWA – bardzo słodkie zawijane ciasto, zazwyczaj nadziewane orzechami
  • BANICA – zawijane ciasto nadziewane owczym serem
  • GIUWECZ – zapiekanka z różnych warzyw, mięsa, ziemniaków
  • KACZAMAK – papka kukurydziana zapiekana z jajkiem i żółtym serem, podawana w glinianym naczyniu
  • KAWYRMA – gulasz barani lub wieprzowy z warzywami i sosem pomidorowym, podawany w glinianym garnku
  • KEBABCZE – wałeczki siekanego mięsa opiekane w grilu
  • KIUFTE – kulki z siekanego mięsa opiekane w grilu
  • MISZ MASZ – jajecznica z pomidorami, papryką, owczym serem
  • OWCZARSKA – sałata pasterska, Salata z szynki, oliwkami i tartym serem owczym
  • PAŁACZINKA – naleśnik nadziewany czekoladą, marmoladą itp.
  • SKUMRIA – makrela z grila
  • SNEŻANKA – Salata z ogórków w zagęszczonym jogurcie z kawałkami orzechów włoskich.
  • TARATOR – chłodnik ogórkowy z orzechami włoskimi i duża ilością czosnku, przyprawiony koprem, bardzo orzeźwiający, podawany zazwyczaj w miesiącach letnich